Ανακαινίζετε ή Κατασκευάζετε επαγγελματική κουζίνα; Αναλαμβάνουμε τo σχεδιασμό επαγγελματικής κουζίνας και τη μελέτη εξοπλισμού μαζικής εστίασης. Δείτε περισσότερα >

 

Επαγγελματικός εξοπλισμός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους λιποσυλλέκτες

18
Aug
2021

Οι λιποσυλλέκτες αποτελούν υποχρεωτικό επαγγελματικό εξοπλισμό σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων με βάση τη νομοθεσία. Και αυτό γιατί επιτελούν μια ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και συνολικά για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εφόσον, λοιπόν, σκέφτεστε να ανοίξετε επιχείρηση εστίασης, τότε πρέπει να γνωρίζετε κάποια σημαντικά στοιχεία για τους λιποσυλλέκτες, ώστε να είστε ενήμεροι για τη διαχείρισή τους και τις υποχρεώσεις σας.

 

Τι είναι οι λιποσυλλέκτες;

Οι λιποσυλλέκτες είναι ανοξείδωτες κατασκευές που, όπως λέει και το όνομά τους, διαχωρίζουν το λίπος και το λάδι από το νερό. Έτσι, η λειτουργία τους είναι χρήσιμη σε επιχειρήσεις, στις οποίες γίνεται έντονη χρήση νερού που περιέχει λίπη και έλαια. Δηλαδή σε επαγγελματικές κουζίνες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, αλλά και κρεοπωλεία και μονάδες επεξεργασίας τροφίμων.

 

Σε τι χρησιμεύει ο λιποσυλλέκτης;

Ο λιποσυλλέκτης διαχωρίζει τα λίπη και τα έλαια από το νερό, ενώ δημιουργεί και στερεές επικαθήσεις στο εσωτερικό του. Με λίγα λόγια, λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε στο σύστημα αποχέτευσης να καταλήγει καθαρό νερό χωρίς λίπος, λάδι και στέρεα στοιχεία.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Χωρίς αυτό τον διαχωρισμό θα υπήρχε κίνδυνος να φράξουν οι σωληνώσεις του κτιρίου, να υπάρξει διάβρωση στο σύστημα αποχέτευσης, να εκλύονται δυσάρεστες οσμές ή ακόμα και να δημιουργηθούν προβλήματα στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που οι λιποσυλλέκτες αποτελούν δεσμευτική υποχρέωση των επιχειρήσεων εστίασης σύμφωνα με τη νομοθεσία.

 

Πώς λειτουργεί ο λιποσυλλέκτης;

Η λειτουργία ενός λιποσυλλέκτη είναι πολύ εύκολη. Η συσκευή συνδέεται με το νεροχύτη και τις λάντζες καθώς και με το σύστημα αποχέτευσης. Παρεμβάλλεται, δηλαδή, ανάμεσα στα δύο, έτσι ώστε να μην καταλήγουν απευθείας τα νερά στις σωληνώσεις.

Ο διαχωρισμός γίνεται με βάση τον απλό νόμο της βαρύτητας. Τα στέρεα υλικά επικάθονται στον πάτο του λιποσυλλέκτη, καθώς είναι πιο βαριά, ενώ το λάδι και το λίπος, επειδή είναι πιο ελαφριά από το νερό, βρίσκονται στο άνω στρώμα του. Έτσι, στην αποχέτευση καταλήγει το μέσο στρώμα του υγρού που είναι το νερό.

 

Τι συντήρηση πρέπει να γίνεται στο λιποσυλλέκτη;

Εκτός από την υποχρέωση τοποθέτησης λιποσυλλέκτη, οι επιχειρήσεις εστίασης υποχρεούνται να προβαίνουν και σε τακτική συντήρησή του. Η συντήρηση περιλαμβάνει το άδειασμα του λιποσυλλέκτη και τον ενδελεχή καθαρισμό του. Χωρίς την απόρριψή των αποβλήτων, η συσκευή από ένα σημείο και μετά θα χάσει πολύ σε απόδοση, ενός θα αρχίσουν να αναδίδονται και άσχημες οσμές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και την ασφάλεια μιας επαγγελματικής κουζίνας.

Το άδειασμα πρέπει να γίνεται κάθε 15-30 ημέρες, ανάλογα με την ποσότητα νερού και το μέγεθος του λιποσυλλέκτη. Υπάρχουν διάφορες επιλογές εκκένωσης, από τη χειροκίνητη με άνοιγμα της μονάδας ή με ειδική αντλία μέχρι την αυτόματη.

Στην Kitchen Pro οι λιποσυλλέκτες είναι ειδικά σχεδιασμένοι για τις ανάγκες των επιχειρήσεων εστίασης στην Ελλάδα, σε ιδιαίτερα οικονομικές τιμές και με εύκολη χρήση. Δείτε περισσότερα.

 

warranty
Οι μεγαλύτεροι οίκοι του εξωτερικού είναι εδώ!

support
Άμεση τεχνική υποστήριξη

Low price
Από τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς!

Εγγραφή

KitchenPRO © 2015-2024. All rights reserved.

Designed & Developed with care by TotalWeb | Digital Marketing by kovald

+

Special Offer!