Ανακαινίζετε ή Κατασκευάζετε επαγγελματική κουζίνα; Αναλαμβάνουμε τo σχεδιασμό επαγγελματικής κουζίνας και τη μελέτη εξοπλισμού μαζικής εστίασης. Δείτε περισσότερα >

 

Επαγγελματικός εξοπλισμός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους λιποσυλλέκτες

06
Sep
2025

Οι λιποσυλλέκτες αποτελούν υποχρεωτικό επαγγελματικό εξοπλισμό σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσεων με βάση τη νομοθεσία. Και αυτό γιατί επιτελούν μια ιδιαίτερα χρήσιμη λειτουργία τόσο για τις ίδιες τις επιχειρήσεις όσο και συνολικά για την προστασία του περιβάλλοντος.

Εφόσον, λοιπόν, σκέφτεστε να ανοίξετε επιχείρηση εστίασης, τότε πρέπει να γνωρίζετε κάποια σημαντικά στοιχεία για τους λιποσυλλέκτες, ώστε να είστε ενήμεροι για τη διαχείρισή τους και τις υποχρεώσεις σας.

 

Τι είναι οι λιποσυλλέκτες;

Επαγγελματικός λιποσυλλέκτης κουζίνας από ανοξείδωτο ατσάλι για εστιατόρια και επαγγελματικούς χώρους εστίασης

Οι λιποσυλλέκτες είναι ανοξείδωτες κατασκευές που, όπως λέει και το όνομά τους, διαχωρίζουν το λίπος και το λάδι από το νερό. Έτσι, η λειτουργία τους είναι χρήσιμη σε επιχειρήσεις, στις οποίες γίνεται έντονη χρήση νερού που περιέχει λίπη και έλαια. Δηλαδή σε επαγγελματικές κουζίνες, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, αλλά και κρεοπωλεία και μονάδες επεξεργασίας τροφίμων.

 

Σε τι χρησιμεύει ο λιποσυλλέκτης;

Εγκατάσταση λιποσυλλέκτη σε επαγγελματική κουζίνα εστιατορίου σύμφωνα με τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας

Ο λιποσυλλέκτης διαχωρίζει τα λίπη και τα έλαια από το νερό, ενώ δημιουργεί και στερεές επικαθήσεις στο εσωτερικό του. Με λίγα λόγια, λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε στο σύστημα αποχέτευσης να καταλήγει καθαρό νερό χωρίς λίπος, λάδι και στέρεα στοιχεία.

Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Χωρίς αυτό τον διαχωρισμό θα υπήρχε κίνδυνος να φράξουν οι σωληνώσεις του κτιρίου, να υπάρξει διάβρωση στο σύστημα αποχέτευσης, να εκλύονται δυσάρεστες οσμές ή ακόμα και να δημιουργηθούν προβλήματα στη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Αυτός είναι, άλλωστε, και ο λόγος που οι λιποσυλλέκτες αποτελούν δεσμευτική υποχρέωση των επιχειρήσεων εστίασης σύμφωνα με τη νομοθεσία.

 

Πώς λειτουργεί ο λιποσυλλέκτης;

Η λειτουργία ενός λιποσυλλέκτη είναι πολύ εύκολη. Η συσκευή συνδέεται με το νεροχύτη και τις λάντζες καθώς και με το σύστημα αποχέτευσης. Παρεμβάλλεται, δηλαδή, ανάμεσα στα δύο, έτσι ώστε να μην καταλήγουν απευθείας τα νερά στις σωληνώσεις.

Ο διαχωρισμός γίνεται με βάση τον απλό νόμο της βαρύτητας. Τα στέρεα υλικά επικάθονται στον πάτο του λιποσυλλέκτη, καθώς είναι πιο βαριά, ενώ το λάδι και το λίπος, επειδή είναι πιο ελαφριά από το νερό, βρίσκονται στο άνω στρώμα του. Έτσι, στην αποχέτευση καταλήγει το μέσο στρώμα του υγρού που είναι το νερό.

 

Τι συντήρηση πρέπει να γίνεται στο λιποσυλλέκτη;

Εκτός από την υποχρέωση τοποθέτησης λιποσυλλέκτη, οι επιχειρήσεις εστίασης υποχρεούνται να προβαίνουν και σε τακτική συντήρησή του. Η συντήρηση περιλαμβάνει το άδειασμα του λιποσυλλέκτη και τον ενδελεχή καθαρισμό του. Χωρίς την απόρριψή των αποβλήτων, η συσκευή από ένα σημείο και μετά θα χάσει πολύ σε απόδοση, ενός θα αρχίσουν να αναδίδονται και άσχημες οσμές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγιεινή και την ασφάλεια μιας επαγγελματικής κουζίνας.

Το άδειασμα πρέπει να γίνεται κάθε 15-30 ημέρες, ανάλογα με την ποσότητα νερού και το μέγεθος του λιποσυλλέκτη. Υπάρχουν διάφορες επιλογές εκκένωσης, από τη χειροκίνητη με άνοιγμα της μονάδας ή με ειδική αντλία μέχρι την αυτόματη.

Στην Kitchen Pro οι λιποσυλλέκτες είναι ειδικά σχεδιασμένοι για τις ανάγκες των επιχειρήσεων εστίασης στην Ελλάδα, σε ιδιαίτερα οικονομικές τιμές και με εύκολη χρήση. Δείτε περισσότερα.

 

Συχνές Ερωτήσεις για Λιποσυλλέκτες Επαγγελματικής Κουζίνας

Τι είναι ο λιποσυλλέκτης και σε τι χρησιμεύει;

Ο λιποσυλλέκτης είναι συσκευή που διαχωρίζει λίπη και έλαια από τα λύματα, προστατεύοντας τις αποχετεύσεις και συμμορφώνοντας την επιχείρηση με τους κανονισμούς υγιεινής.

Πού απαιτείται η εγκατάσταση λιποσυλλέκτη;

Απαιτείται σε επαγγελματικές κουζίνες εστιατορίων, ξενοδοχείων και μονάδων μαζικής εστίασης, όπου παράγονται λίπη και έλαια στα λύματα.

Ποια είναι τα βασικά είδη λιποσυλλεκτών;

Υπάρχουν επιδαπέδιοι, υπόγειοι και επιτραπέζιοι λιποσυλλέκτες, με χειροκίνητο ή αυτόματο καθαρισμό, ανάλογα με τον όγκο και τις ανάγκες της κουζίνας.

Πώς γίνεται η συντήρηση ενός λιποσυλλέκτη;

Περιλαμβάνει τακτικό καθαρισμό, απομάκρυνση λιπών και έλεγχο στεγανότητας, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και τη συχνότητα χρήσης.

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεται;

Συνήθως κάθε 1–4 εβδομάδες, ανάλογα με τον όγκο εργασίας και τον τύπο λιποσυλλέκτη, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία.

Ποιο είναι το κόστος αγοράς λιποσυλλέκτη;

Ανάλογα με την χωρητικότητα, το υλικό κατασκευής και τις πρόσθετες λειτουργίες.

Υπάρχουν νομικές υποχρεώσεις για λιποσυλλέκτες;

Ναι, η εγκατάσταση και συντήρηση είναι υποχρεωτικές σε πολλές περιοχές βάσει υγειονομικών κανονισμών και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Πώς επιλέγω τον σωστό λιποσυλλέκτη;

Λαμβάνετε υπόψη τον όγκο παραγωγής, τον διαθέσιμο χώρο, τον τύπο κουζίνας και τις απαιτήσεις συντήρησης.

Ποια υλικά κατασκευής είναι καλύτερα;

Το ανοξείδωτο ατσάλι προσφέρει αντοχή και ευκολία καθαρισμού, ενώ τα πλαστικά μοντέλα είναι οικονομικότερα αλλά λιγότερο ανθεκτικά.

Τι συμβαίνει αν δεν χρησιμοποιώ λιποσυλλέκτη;

Μπορεί να προκληθούν φραξίματα, δυσοσμία, πρόστιμα και περιβαλλοντική ρύπανση λόγω απόρριψης λιπών στο αποχετευτικό δίκτυο.

 

warranty
Οι μεγαλύτεροι οίκοι του εξωτερικού είναι εδώ!

support
Άμεση τεχνική υποστήριξη

Low price
Από τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς!

Εγγραφή

KitchenPRO © 2015-2025. All rights reserved.

Designed & Developed with care by TotalWeb | Digital Marketing by kovald

+

PRO DEALS!