Ανακαινίζετε ή Κατασκευάζετε επαγγελματική κουζίνα; Αναλαμβάνουμε τo σχεδιασμό επαγγελματικής κουζίνας και τη μελέτη εξοπλισμού μαζικής εστίασης. Δείτε περισσότερα >

 

Οι 6 πιο χρήσιμες συμβουλές συντήρησης τροφίμων με ασφάλεια σε χώρους μαζικής εστίασης

04
Apr
2022

Λαχανικά μέσα σε ψυγεία επάνω σε ράφια
Τρόφιμα σε ψυγείο / Unsplash.com

Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί τον κυριότερο στόχο στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και όχι άδικα, αφού η πλημμελής συντήρηση των προμηθειών μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των πελατών και τη λειτουργία του χώρου.

Η σωστή συντήρηση τροφίμων δεν περιλαμβάνει μόνο την τοποθέτησή τους στα κατάλληλα επαγγελματικά ψυγεία. Θα πρέπει να ακολουθηθούν και άλλοι κανόνες που αφορούν τον χρόνο και τον τρόπο τοποθέτησής τους με βάση συγκεκριμένες απαιτήσεις. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά παρακάτω.

Τοποθέτηση με βάση την ημερομηνία λήξης

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να προσέξετε είναι να αποθηκεύετε τα τρόφιμα με βάση την ημερομηνία λήξης τους. Δηλαδή όχι μόνο αυτή θα πρέπει να είναι εμφανής, αλλά και να τοποθετούνται πιο πίσω οι νέες προμήθειες και πιο μπροστά οι παλαιές που πρόκειται να λήξουν σύντομα.

Έτσι, όχι μόνο θα γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε κατά λάθος ένα υλικό που έχει λήξει, αλλά ταυτόχρονα θα κάνετε και καλύτερη διαχείριση των προμηθειών σας, χωρίς να πετάτε τίποτα.

Το ωμό κρέας πρέπει να τοποθετείται όσο το δυνατόν πιο χαμηλά

Ανεξάρτητα από το αν το αποθηκεύετε σε σφραγισμένο δοχείο, το ωμό κρέας πρέπει να τοποθετείται κάτω από άλλα αντικείμενα, στα χαμηλότερα ράφια του ψυγείου. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος οι χυμοί του κρέατος να τρέξουν και να μολύνουν τα υπόλοιπα τρόφιμα.

Τα τρόφιμα πρέπει να αποθηκεύονται σε αεροστεγή δοχεία

Από τη στιγμή που τα τρόφιμα εκτίθενται στο οξυγόνο του αέρα, θα αρχίσουν να χαλάνε. Αν θέλετε να αυξήσετε τη διάρκεια ζωής τους, τότε καλό είναι να τα αποθηκεύετε σε αεροστεγές δοχείο. Τοποθετώντας τα μέσα σε αεροστεγή δοχεία, είτε εκτός ψυγείου εφόσον δεν χρειάζονται ψύξη για τη συντήρησή τους, είτε εντός ψυγείου, διασφαλίζετε την ασφάλειά τους, αλλά και προστατεύετε και τα υπόλοιπα τρόφιμα από πιθανές μολύνσεις.

Έλεγχος θερμοκρασίας

Το ότι κάποιο τρόφιμο διατηρείται στο ψυγείο, δεν εξασφαλίζει την άψογη συντήρησή του, μόνο και μόνο επειδή μπήκε στο ψυγείο. Αν και τα επαγγελματικά ψυγεία διαθέτουν πολλές δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η σταθερή χαμηλή θερμοκρασία μέσα στο ψυγείο, καλό είναι να την ελέγχετε τακτικά με θερμόμετρο, ώστε να γνωρίζετε ότι είναι στα απαιτούμενα πλαίσια, δηλαδή μεταξύ 2 και 5 βαθμών Κελσίου.

Ποτέ μην υπερφορτώνετε το ψυγείο σας

Εάν αποθηκεύετε πάρα πολλά τρόφιμα στο ψυγείο σας, για να μπορέσει αυτό να διατηρήσει τη σωστή θερμοκρασία, θα πρέπει να δουλέψει πολύ σκληρά. Ως αποτέλεσμα, η μονάδα μπορεί τελικά να δυσλειτουργήσει, αλλά και να μην καταφέρει να ψύξει επαρκώς όλο τον θάλαμο, αφήνοντας περιοχές πιο θερμές από άλλες.

Γι’ αυτό το λόγο, η υπερφόρτωση του επαγγελματικού ψυγείου είναι κάτι που πρέπει να αποφεύγετε. Η λεπτομερής μελέτη του χώρου και των αναγκών της κουζίνας θα σας οδηγήσει στην επιλογή του σωστού μεγέθους ψυγείου.

Βεβαιωθείτε ότι τα ράφια και τα ντουλάπια είναι οργανωμένα και καθαρά

Άνδρας με λευκή στολή μπροστά σε επαγγελματικό ψυγείο σε κουζίνα μαζικής εστίασης
Διαχείριση αποθεμάτων τροφίμων από σεφ σε επαγγελματική κουζίνα / KitchenPRO

Είτε πρόκειται για τα ράφια και τα συρτάρια μέσα στο ψυγείο, είτε για τους αποθηκευτικούς χώρους εκτός ψυγείου, είναι βασικός ο τακτικός καθαρισμός τους. Έτσι, θα απομακρύνονται υπολείμματα τροφών και η πιθανότητα ανάπτυξης μικροβίων θα ελαχιστοποιείται.

Επιπλέον, η καλή οργάνωση των υλικών βοηθάει στη δουλειά του προσωπικού της κουζίνας και ελαχιστοποιεί τον χρόνο που απαιτείται για κάθε εργασία.

Στην KitchenPRO θα βρείτε μια μεγάλη ποικιλία σε επαγγελματικά ψυγεία αλλά και ανοξείδωτες κατασκευές για την αποθήκευση των υλικών εκτός ψυγείου για μέγιστη ασφάλεια και υψηλή αποδοτικότητα στην οργάνωση.

 

Επαγγελματικά ψυγεία εστίασης στην KitchenPRO

 

Διαβάστε επίσης:

 

warranty
Οι μεγαλύτεροι οίκοι του εξωτερικού είναι εδώ!

support
Άμεση τεχνική υποστήριξη

Low price
Από τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς!

Εγγραφή

KitchenPRO © 2015-2024. All rights reserved.

Designed & Developed with care by TotalWeb | Digital Marketing by kovald

+

Special Offer!