Ανακαινίζετε ή Κατασκευάζετε επαγγελματική κουζίνα; Αναλαμβάνουμε τo σχεδιασμό επαγγελματικής κουζίνας και τη μελέτη εξοπλισμού μαζικής εστίασης. Δείτε περισσότερα >

 

Επαγγελματικοί Φούρνοι Ψησίματος: Πλήρης Οδηγός Αγοράς 2025

11
Nov
2025

Θα αναλύσουμε τους βασικούς τύπους επαγγελματικών φούρνων και τις χρήσεις τους, θα συγκρίνουμε τα χαρακτηριστικά τους, και θα δώσουμε πρακτικές συμβουλές για επιλογή, χρήση και συντήρηση. Αναλυτικά, ο οδηγός μας περιλαμβάνει:

  1. Τι να σκεφτείτε πριν αγοράσετε έναν επαγγελματικό φούρνο.
  2. Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι επαγγελματικών φούρνων ψησίματος; (Combi ατμού, αερόθερμοι φούρνοι, φούρνοι αρτοποιίας, πίτσας – ηλεκτρικοί & ξυλόφουρνοι, φούρνοι BBQ κάρβουνου, φούρνοι αναγέννησης/slow cook, φούρνοι μικροκυμάτων).
  3. Διαφορές επαγγελματικού και οικιακού φούρνου.
  4. Μεταχειρισμένος ή καινούργιος φούρνος;
  5. Πόσο κοστίζουν οι επαγγελματικοί φούρνοι;
  6. Συμβουλές συντήρησης για τέλειο και ασφαλές ψήσιμο.

Ας ξεκινήσουμε βρίσκοντας τι πρέπει να προσέξετε πριν την αγορά, και στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε αναλυτικά όλους τους τύπους φούρνων ψησίματος Kitchen Pro και τη χρήση τους για κάθε επαγγελματία.

Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε επαγγελματικό φούρνο

Η επιλογή του σωστού φούρνου πρέπει να γίνει με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες της επιχείρησής σας. Πριν προβείτε σε αγορά, λάβετε υπόψη τα εξής:

  • Είδος επιχείρησης & μενού: Έχετε φούρνο αρτοποιίας ή ζαχαροπλαστικής που ψήνει ψωμί και γλυκά; Εστιατόριο που χρειάζεται ευελιξία στο μαγείρεμα πολλών πιάτων; Πιτσαρία με υψηλό όγκο παραγωγής πίτσας; Το είδος των προϊόντων που ψήνετε καθορίζει τον τύπο φούρνου (π.χ. φούρνος πίτσας, φούρνος ατμού κ.λπ.) που σας ταιριάζει καλύτερα.
  • Διαθέσιμος χώρος & χωρητικότητα: Μετρήστε τον χώρο στην κουζίνα σας και σκεφτείτε πόσα ταψιά ή πίτσες πρέπει να χωρά ο φούρνος ανά φουρνιά. Ένας επιδαπέδιος φούρνος μεγάλου μεγέθους μπορεί να καλύψει ανάγκες υψηλής παραγωγής, ενώ μια μικρότερη επιχείρηση ίσως αρκεστεί σε έναν επιτραπέζιο αερόθερμο φούρνο με 3-4 θέσεις. Βεβαιωθείτε ότι ο φούρνος που θα επιλέξετε χωράει άνετα και αφήνει χώρο για αερισμό.
  • Τροφοδοσία και κατανάλωση: Ελέγξτε αν ο χώρος σας παρέχει την απαιτούμενη ηλεκτρική ισχύ ή παροχή αερίου για τον φούρνο. Οι μεγαλύτεροι φούρνοι συνήθως χρειάζονται τριφασικό ρεύμα ή ειδική σύνδεση. Σκεφτείτε επίσης την ενεργειακή απόδοση – ένας σύγχρονος φούρνος ενεργειακής κλάσης Α μπορεί να εξοικονομήσει κόστος ρεύματος μακροπρόθεσμα.
  • Λειτουργίες και ευκολίες: Αναζητήστε χαρακτηριστικά όπως ψηφιακούς ελέγχους θερμοκρασίας, δυνατότητα προγραμματισμού συνταγών, γυάλινη πόρτα για να παρακολουθείτε το ψήσιμο, και συστήματα αυτοκαθαρισμού. Για παράδειγμα, φούρνοι με λειτουργία convection (βεντιλατέρ) εξασφαλίζουν ομοιόμορφη θερμότητα, ενώ οι combi φούρνοι ατμού προσφέρουν ευελιξία συνδυάζοντας ατμό και ξηρή θερμότητα.
  • Κατασκευή & αντοχή: Ο επαγγελματικός εξοπλισμός πρέπει να αντέχει σε συνεχή χρήση. Προτιμήστε φούρνους από ανοξείδωτο ατσάλι, με στιβαρή κατασκευή και μόνωση υψηλής ποιότητας. Οι επαγγελματικές μάρκες επενδύουν σε υλικά ανθεκτικά στη θερμότητα και την υγρασία, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της συσκευής.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, θα έχετε μια σαφή εικόνα του τι χρειάζεστε πριν ξεκινήσετε την έρευνα αγοράς. Στη συνέχεια, ας δούμε όλους τους τύπους επαγγελματικών φούρνων που προσφέρει ο KitchenPro και πού χρησιμεύει ο καθένας.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι επαγγελματικών φούρνων ψησίματος;

Οι επαγγελματικοί φούρνοι χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες, καθεμία με τις δικές της εφαρμογές στην κουζίνα. Παρακάτω παρουσιάζουμε όλους τους βασικούς τύπους φούρνων ψησίματος και τις χρήσεις τους, ώστε να βρείτε αυτόν που ταιριάζει στην επιχείρησή σας.

Φούρνοι Combi (Ατμού & Αέρα)

Οι φούρνοι Combi συνδυάζουν λειτουργία ατμού και θερμού αέρα, επιτρέποντας πολλαπλές μεθόδους μαγειρέματος σε μια συσκευή. Είναι ιδανικοί για εστιατόρια, ξενοδοχεία και catering που χρειάζονται ευελιξία. Σε έναν combi μπορείτε να ψήσετε, να βράσετε στον ατμό, να ψήσετε στη σχάρα ή και να σοτάρετε φαγητά, ρυθμίζοντας την υγρασία και τη θερμότητα ανά συνταγή.

  • Πλεονεκτήματα: Εξαιρετικά πολυχρηστικοί – μπορείτε να ψήσετε κρέατα ώστε να παραμείνουν ζουμερά με χρήση ατμού, να φουρνίσετε λαχανικά στον ατμό διατηρώντας τα θρεπτικά συστατικά, ή να ψήσετε γλυκά και αρτοσκευάσματα με θερμό αέρα. Οι ψηφιακοί combi διαθέτουν προγράμματα και αισθητήρες που εξασφαλίζουν σταθερό αποτέλεσμα.
  • Πού χρησιμεύουν: Σε χώρους με μεγάλο μενού και υψηλές απαιτήσεις. Για παράδειγμα, μια μονάδα μαζικής εστίασης μπορεί το πρωί να φουρνίζει ψωμάκια στον ατμό, το μεσημέρι να ψήνει πολλά ταψιά φαγητού ταυτόχρονα, και το βράδυ να ψήνει κρέατα στη σχάρα – όλα στον ίδιο φούρνο.

Αερόθερμοι Φούρνοι (Convection)

Οι αερόθερμοι φούρνοι χρησιμοποιούν ανεμιστήρα (βεντιλατέρ) για να κυκλοφορούν ομοιόμορφα τον ζεστό αέρα στον θάλαμο ψησίματος. Αυτή η κατηγορία φούρνων είναι η πλέον διαδεδομένη σε αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και μικρές κουζίνες, διότι εξασφαλίζει ομοιόμορφο ψήσιμο σε όλα τα επίπεδα του φούρνου.

  • Πλεονεκτήματα: Ο ομοιόμορφος αέρας σημαίνει ότι τα προϊόντα ψήνονται με την ίδια ταχύτητα, χωρίς να χρειάζεται να περιστρέφετε ταψιά. Είναι ιδανικοί για γλυκά που πρέπει να φουσκώσουν ομοιόμορφα, μπισκότα, κέικ, αλλά και για φαγητά σε ταψί. Ζεσταίνονται γρήγορα, διατηρώντας σταθερή θερμοκρασία.
  • Πού χρησιμεύουν: Σε ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία για ψήσιμο κρουασάν, μπισκότων, κέικ και ψωμιών. Επίσης σε εστιατόρια για ψητά λαχανικά, πατάτες φούρνου, λαζάνια κ.λπ. Ένας ποιοτικός αερόθερμος φούρνος όπως ο FOEM RFF43X της SMEG, μπορεί να φιλοξενήσει 4 ταψιά και να αποδώσει σταθερή θερμοκρασία, προσφέροντας επαγγελματικά αποτελέσματα κάθε φορά.

Θα βρείτε μοντέλα διαφόρων διαστάσεων (από 3 έως 10 θέσεις ταψιών) και με επιλογές όπως υγραντήρας για προσθήκη υγρασίας στο ψήσιμο – χρήσιμο για ψήσιμο ψωμιού και αρτοσκευασμάτων.

Φούρνοι Αρτοποιίας & Ζαχαροπλαστικής

Σε επαγγελματικά αρτοποιεία και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, συχνά χρησιμοποιούνται εξειδικευμένοι φούρνοι αρτοποιίας – όπως οι φούρνοι deck (με πέτρινες πλάκες) ή οι περιστροφικοί φούρνοι (rotating rack ovens). Αυτοί οι φούρνοι έχουν σχεδιαστεί για μεγάλους όγκους παραγωγής ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και γλυκών, με χαρακτηριστικά που διευκολύνουν τη δουλειά του αρτοποιού.

  • Χαρακτηριστικά: Οι φούρνοι deck έχουν πολλαπλούς θαλάμους (ορόφους) όπου τοποθετείται το ψωμί ή τα ταψιά. Παρέχουν δυνατότητα έγχυσης ατμού στην αρχή του ψησίματος (για να πάρει το ψωμί σωστή κόρα) και έχουν υψηλή θερμική μάζα που διατηρεί τη θερμοκρασία σταθερή. Οι περιστροφικοί φούρνοι έχουν ένα τροχήλατο ράφι που περιστρέφεται μέσα στον θάλαμο, εξασφαλίζοντας ομοιομορφία ψησίματος μεγάλου αριθμού ταψιών.
  • Πού χρησιμεύουν: Σε φούρνους γειτονιάς, βιοτεχνικά αρτοποιεία και μονάδες παραγωγής όπου ψήνονται εκατοντάδες καρβέλια ή γλυκίσματα καθημερινά. Αυτοί οι φούρνοι έχουν υψηλή αντοχή και μπορούν να λειτουργούν συνεχόμενα επί ώρες. Για παράδειγμα, ένας φούρνος αρτοποιίας μπορεί να ψήνει ψωμί το πρωί, στη συνέχεια μπισκότα και κουλουράκια, και αργότερα πίτες - με σταθερή απόδοση.

Στον KitchenPro θα βρείτε Φούρνους Αρτοποιίας - Ζαχαροπλαστικής, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες. Από μικρότερους ηλεκτρικούς φούρνους με 1-2 καταστρώματα έως μεγάλους φούρνους πολλαπλών επιπέδων ή περιστροφικούς, κατάλληλους για βιομηχανική παραγωγή.

Φούρνοι Πίτσας (Ηλεκτρικοί)

Οι ηλεκτρικοί φούρνοι πίτσας είναι ειδικά σχεδιασμένοι φούρνοι με πέτρινες επιφάνειες ψησίματος και δυνατότητα να φτάνουν πολύ υψηλές θερμοκρασίες (300-400°C), απαραίτητες για την τέλεια πίτσα. Συνήθως έχουν μορφή θαλάμου (θυμίσουν φούρνους deck) και χωρούν από 2 μέχρι 9 πίτσες ανά φουρνιά, ανάλογα με το μέγεθός τους.

  • Πλεονεκτήματα: Ζεσταίνονται γρήγορα και διατηρούν υψηλή θερμοκρασία σταθερά. Η πέτρινη βάση τους απορροφά την υγρασία της ζύμης, δίνοντας τραγανή λεπτή βάση πίτσας. Επίσης, πολλοί έχουν γυάλινη πόρτα και εσωτερικό φωτισμό για να παρακολουθείτε τις πίτσες κατά το ψήσιμο χωρίς να ανοίγετε την πόρτα.
  • Πού χρησιμεύουν: Σε πιτσαρίες, εστιατόρια και fast-food που έχουν την πίτσα ως βασικό προϊόν. Ένας καλός ηλεκτρικός φούρνος πίτσας διασφαλίζει ότι μπορείτε να βγάλετε συνεχόμενες φουρνιές πίτσας στις ώρες αιχμής. Επιπλέον, είναι πολυχρηστικός – εκτός από πίτσες, ψήνει πεϊνιρλί, καλτσόνε, πίτες και άλλα ζυμάρια.

Μπορείτε να επιλέξετε μοντέλα μονής ή διπλής θαλάμου, με θερμοστάτες για ξεχωριστή ρύθμιση άνω/κάτω αντίστασης, ώστε να έχετε απόλυτο έλεγχο στο αποτέλεσμα.

Παραδοσιακοί Ξυλόφουρνοι Πίτσας

Πολλοί επαγγελματίες (ιδίως σε παραδοσιακές πιτσαρίες ή εστιατόρια με ξυλόφουρνο) προτιμούν τους κλασικούς χτιστούς ξυλόφουρνους. Αυτοί λειτουργούν με ξύλα ή κάρβουνο και χαρίζουν στην πίτσα (ή και σε ψωμιά και ψητά φαγητά) μια μοναδική καπνιστή γεύση και τραγανή υφή, δύσκολο να αναπαραχθεί σε ηλεκτρικό φούρνο.

  • Χαρακτηριστικά: Είναι κατασκευασμένοι από πυρίμαχα υλικά (πυρότουβλα, πέτρα, τσιμέντο) που αποθηκεύουν θερμότητα. Απαιτούν χρόνο για να προθερμανθούν (ο θόλος τους πρέπει να πυρακτωθεί), αλλά διατηρούν εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Ο έμπειρος ψήστης μπορεί να χειριστεί τη φωτιά και να ρυθμίσει τη θερμοκρασία μετακινώντας τα κάρβουνα ή προσθέτοντας ξύλα.
  • Πού χρησιμεύουν: Σε παραδοσιακές πιτσαρίες που θέλουν να προσφέρουν αυθεντική εμπειρία στους πελάτες. Επίσης σε gourmet εστιατόρια που ψήνουν ειδικά ψωμιά, φλατμπρέντ ή φαγητά σε πήλινα μέσα σε ξυλόφουρνο. Απαιτούν όμως εξειδικευμένο χειρισμό και συνεχή τροφοδοσία με καύσιμο.

Για επιχειρήσεις που θέλουν αυτή την αυθεντική λύση, ο KitchenPro προσφέρει Χτιστούς Παραδοσιακούς Φούρνους Πίτσας σε διάφορα μεγέθη. Είναι ιδανικοί για εγκατάσταση σε ψητοπωλεία, ταβέρνες ή πιτσαρίες με μεγάλο όγκο παραγγελιών και παραδοσιακό χαρακτήρα.

Φούρνοι Πίτσας OONI (Φορητοί)

Μια νεότερη τάση στην αγορά είναι οι φορητοί φούρνοι πίτσας Ooni, οι οποίοι λειτουργούν με αέριο ή ξύλα (pellets) και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εξωτερικούς χώρους, καντίνες, food truck ή μικρά καταστήματα. Παρά το μικρό τους μέγεθος, μπορούν να ψήσουν πίτσα σε πολύ υψηλή θερμοκρασία σε μόλις 60-90 δευτερόλεπτα!

  • Πλεονεκτήματα: Είναι μικροί, ευέλικτοι και ταχύτατοι. Φτάνουν θερμοκρασίες ~500°C σε λίγα λεπτά. Ιδανικοί για εκδηλώσεις, street food ή ως συμπληρωματικός φούρνος πίτσας σε ώρα αιχμής. Μεταφέρονται εύκολα και αποθηκεύονται όταν δεν χρησιμοποιούνται.
  • Πού χρησιμεύουν: Σε κινητές μονάδες εστίασης ή μικρά cafe/bar που θέλουν να προσφέρουν πίτσα υψηλής ποιότητας χωρίς μόνιμη εγκατάσταση μεγάλου φούρνου. Επίσης ως λύση για catering σε εκδηλώσεις (γάμους, φεστιβάλ) όπου ένας φορητός φούρνος μπορεί να στηθεί επιτόπου.

Φούρνοι BBQ - Ξυλοκάρβουνου

Οι φούρνοι BBQ (κάρβουνου) είναι ειδικοί φούρνοι που καίνε ξυλοκάρβουνο στο εσωτερικό τους και επιτρέπουν ψήσιμο κρεάτων, ψαρικών και άλλων φαγητών σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, προσδίδοντας παράλληλα την καπνιστή γεύση του κάρβουνου. Είναι κλειστοί φούρνοι (συνήθως μεταλλικοί, μονωμένοι) με πόρτα, κάτι που τους ξεχωρίζει από τις ανοικτές ψησταριές.

  • Πλεονεκτήματα: Συνδυάζουν ψησταριά και φούρνο. Μπορούν να ψήσουν στα 300°C+ χωρίς απευθείας επαφή με τις φλόγες, άρα τα τρόφιμα ψήνονται γρήγορα εξωτερικά και παραμένουν ζουμερά εσωτερικά. Το κάρβουνο προσφέρει μοναδικό άρωμα καπνού. Επιπλέον, επειδή είναι κλειστοί, ελαττώνεται ο καπνός που διαφεύγει στον χώρο εργασίας.
  • Πού χρησιμεύουν: Σε steakhouse, ψητοπωλεία και εστιατόρια που θέλουν να ανεβάσουν επίπεδο στο ψήσιμο κρεάτων. Ιδανικοί για μπριζόλες, burger, κοτόπουλο, ψάρια, ακόμα και λαχανικά, με τέλειο sear απέξω και καπνιστό προφίλ γεύσης.

Η σειρά Φούρνων BBQ - Ξυλοκάρβουνου του Kitchen Pro, περιλαμβάνει φούρνους τύπου Josper/Parrilla με διάφορες διαστάσεις. Προσθέτουν αξία σε κάθε κουζίνα που ειδικεύεται στο κρέας, συνδυάζοντας την παράδοση του κάρβουνου με την ασφάλεια και τον έλεγχο ενός σύγχρονου φούρνου.

Φούρνος Ξυλοκάρβουνο με Θερμοθάλαμο για 110-130 Κουβέρ "INOX-GOLD" KOPA Σλοβενίας

 

Φούρνοι Αναγέννησης & Αργού Μαγειρέματος

Σε catering, ξενοδοχεία και fine dining εστιατόρια, συχνά χρησιμοποιούνται φούρνοι αναγέννησης (regeneration) και αργού μαγειρέματος (slow cooking).

  • Φούρνος αναγέννησης: Είναι φούρνος σχεδιασμένος να ζεσταίνει ξανά (reheat) προμαγειρεμένο φαγητό με ήπιο τρόπο, χωρίς να το ξεραίνει. Κρατά το φαγητό σε ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος. Χρήσιμος για catering που προετοιμάζει φαγητά νωρίτερα και τα ζεσταίνει επί τόπου στην εκδήλωση ή για ξενοδοχεία στο πρωινό (π.χ. να διατηρούν ζεστά τα κρουασάν και τα εδέσματα στον μπουφέ).
  • Φούρνος αργού μαγειρέματος (slow cook & hold): Μαγειρεύει φαγητά σε χαμηλή θερμοκρασία για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. 8-10 ώρες) και μετά τα διατηρεί ζεστά. Ιδανικός για μαλακώματα κρεάτων (π.χ. σιγοψήσιμο μοσχαριού, χοιρινού), για κονφί και γενικά για τεχνικές που απαιτούν αργό, ομοιόμορφο ψήσιμο.

Αυτές οι συσκευές συχνά συνδυάζονται: μαγειρεύουν τη νύχτα και κρατούν το φαγητό έτοιμο στο σερβίρισμα την επόμενη μέρα. Έτσι αυξάνεται η απόδοση της κουζίνας και εξοικονομείται χρόνος κατά το πιεστικό ωράριο λειτουργίας.

Φούρνοι Μικροκυμάτων (Επαγγελματικοί)

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε τους επαγγελματικούς φούρνους μικροκυμάτων. Αν και δεν χρησιμοποιούνται για «ψήσιμο» με την παραδοσιακή έννοια, είναι απαραίτητοι σχεδόν σε κάθε επαγγελματική κουζίνα για γρήγορη θέρμανση και απόψυξη.

  • Διαφορές με οικιακούς: Οι επαγγελματικοί μικροκυματικοί έχουν υψηλότερη ισχύ (συνήθως 1000W-1800W), μεγαλύτερη αντοχή στη συνεχή χρήση και πιο ευρύχωρους θαλάμους χωρίς περιστρεφόμενο δίσκο (για να χωρούν μεγάλα σκεύη). Πολλά μοντέλα επιτρέπουν προγραμματισμό χρόνων/εντάσεων για τυποποιημένες μερίδες φαγητού – σημαντικό σε αλυσίδες εστίασης για σταθερά αποτελέσματα.
  • Πού χρησιμεύουν: Σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους εστίασης – από καφέ και μπουφέδες ξενοδοχείων μέχρι εστιατόρια – για να ζεστάνουν μερίδες φαγητού, σάλτσες, ροφήματα ή να ξεπαγώσουν υλικά σε χρόνο μηδέν όταν χρειάζεται.

Στον Kitchen Pro διαθέτουμε πολλούς επαγγελματικούς φούρνους μικροκυμάτων με διάφορες χωρητικότητες. Αποτελούν μικρή αλλά κρίσιμη επένδυση για την κουζίνα, καθώς προσφέρουν ταχύτητα και ευελιξία.

Διαφορές Επαγγελματικού και Οικιακού Φούρνου

Ήδη από τα παραπάνω φαίνεται πως ένας επαγγελματικός φούρνος διαφέρει σημαντικά από έναν οικιακό φούρνο κουζίνας.

Συνοψίζοντας τις βασικές διαφορές:

  • Αντοχή & Χωρητικότητα: Οι επαγγελματικοί φούρνοι είναι φτιαγμένοι για να λειτουργούν αδιάκοπα πολλές ώρες κάθε μέρα και να φιλοξενούν μεγάλο όγκο τροφίμων. Για παράδειγμα, ένας οικιακός φούρνος χωράει 1-2 ταψιά, ενώ ένας επαγγελματικός convection μπορεί να ψήνει 4-10 ταψιά ταυτόχρονα.
  • Ισχύς & Απόδοση: Οι επαγγελματικές συσκευές έχουν μεγαλύτερη ισχύ (κιλοβάτ) για να επιτυγχάνουν γρήγορη προθέρμανση και ανάκτηση θερμοκρασίας όταν ανοιγοκλείνει η πόρτα συχνά. Αυτό εξασφαλίζει σταθερή θερμοκρασία ακόμα και με συνεχή χρήση.
  • Ακρίβεια & Έλεγχος: Τα επαγγελματικά μοντέλα έχουν συνήθως ακριβέστερους θερμοστάτες, ψηφιακά χειριστήρια, πολλαπλούς αισθητήρες θερμότητας και υγρασίας, καθώς και εξειδικευμένες λειτουργίες (π.χ. ατμός, πρόγραμμα για συγκεκριμένες συνταγές). Όλα αυτά προσφέρουν καλύτερο έλεγχο στο ψήσιμο σε σύγκριση με έναν απλό οικιακό φούρνο.
  • Ασφάλεια & Καθαρισμός: Οι επαγγελματικοί φούρνοι ενσωματώνουν χαρακτηριστικά ασφαλείας (π.χ. καλύτερη μόνωση για να μην ζεσταίνονται οι εξωτερικές επιφάνειες, αυτόματη απενεργοποίηση σε υπερθέρμανση) και ευκολίες καθαρισμού (αποσπώμενες σχάρες, προγράμματα αυτο-καθαρισμού σε κάποιους combi). Αυτά είναι σημαντικά σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον όπου η ασφάλεια προσωπικού και η υγιεινή έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Συνολικά, ένας επαγγελματικός φούρνος είναι μια επένδυση που αποφέρει αξία μέσω της απόδοσης και της διάρκειάς του. Ενώ το αρχικό κόστος είναι υψηλότερο από έναν οικιακό, η μακροζωία και η σταθερή ποιότητα στο αποτέλεσμα δικαιολογούν πλήρως αυτή την επένδυση για μια επιχείρηση εστίασης.

Μεταχειρισμένος ή Καινούργιος Φούρνος;

Μια ερώτηση που συχνά προκύπτει είναι αν αξίζει η αγορά ενός μεταχειρισμένου επαγγελματικού φούρνου για λόγους οικονομίας. Η απάντηση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

  • Κόστος: Ένας μεταχειρισμένος φούρνος μπορεί να κοστίζει σημαντικά λιγότερο από τον αντίστοιχο καινούργιο. Για παράδειγμα, υπάρχουν αγγελίες ή stock-house καταστήματα που προσφέρουν φούρνους σε τιμή έως και 50% χαμηλότερη από την αρχική. Αυτό μπορεί να είναι δελεαστικό για μια νέα επιχείρηση με περιορισμένο budget.
  • Κατάσταση & ηλικία: Πρέπει όμως να ελέγξετε πολύ προσεκτικά την κατάσταση του μεταχειρισμένου. Πόσα χρόνια έχει λειτουργήσει; Έχει συντηρηθεί σωστά; Υπάρχουν φθορές στις αντιστάσεις, στους ανεμιστήρες ή στα ηλεκτρονικά του; Ένας φούρνος 10ετίας χωρίς σωστή συντήρηση ίσως εμφανίσει βλάβες σύντομα, ακυρώνοντας την όποια οικονομία στην αγορά.
  • Εγγύηση & υποστήριξη: Οι καινούργιοι φούρνοι έρχονται με εργοστασιακή εγγύηση (2 έτη ή και περισσότερα) και την υποστήριξη του προμηθευτή (service, ανταλλακτικά). Αντίθετα, σε έναν μεταχειρισμένο πιθανότατα δεν θα υπάρχει εγγύηση, εκτός αν αγοραστεί από κάποιο κατάστημα που προσφέρει περιορισμένης διάρκειας εγγύηση μεταχειρισμένων. Σκεφτείτε λοιπόν το ρίσκο μιας πιθανής βλάβης και το κόστος επισκευής.
  • Τεχνολογία: Ένας παλαιότερος φούρνος ίσως στερείται σύγχρονων χαρακτηριστικών (π.χ. ψηφιακού ελέγχου, οικονομικής λειτουργίας, πιστοποιήσεις ενεργειακής απόδοσης). Οι νεότερες γενιές φούρνων συχνά είναι πιο αποδοτικές ενεργειακά και εργονομικές στη χρήση, κάτι που μετράει στην καθημερινότητα.

Σημείωση: Εάν βρεθεί μια μεταχειρισμένη ευκαιρία από αξιόπιστη πηγή και ο φούρνος είναι σε πολύ καλή κατάσταση, θα μπορούσε να είναι λύση για εκκίνηση. Ωστόσο, για μακροπρόθεσμη επένδυση, συνήθως ο καινούργιος φούρνος με εγγύηση προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά. Στον KitchenPro θα βρείτε και καινούργιο αλλά και μεταχειρισμένο επαγγελματικό εξοπλισμό (κατά περιόδους), ώστε να επιλέξετε σύμφωνα με τον προϋπολογισμό σας.

Πόσο κοστίζουν οι επαγγελματικοί φούρνοι;

Αν ψάχνετε για επαγγελματικούς φούρνους με χαμηλή κατανάλωση για εστιατόρια, φούρνους για καφετέρια κάτω από 1000€, ή επαγγελματικούς φούρνους με πολλαπλές λειτουργίες ψησίματος για αρτοζαχαροπλαστεία, στον KitchenPro θα βρείτε λύσεις που ταιριάζουν σε κάθε ανάγκη και κάθε προϋπολογισμό.

Η γκάμα μας είναι οργανωμένη σε τρεις βασικές κατηγορίες, ώστε να μπορείτε να συγκρίνετε εύκολα τιμές, τεχνικά χαρακτηριστικά και ιδανική χρήση.

Κατηγορίες & Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Οικονομικοί επαγγελματικοί φούρνοι για καφετέρια κάτω από 1000€

  • Τιμή: 800–1200€
  • Χωρητικότητα: 60–80 λίτρα
  • Κατανάλωση: 2,5 kWh
  • Ιδανικοί για: μικρές επιχειρήσεις και καφετέριες που θέλουν χαμηλό κόστος και ενεργειακή αποδοτικότητα.

Μεσαίας κατηγορίας επαγγελματικοί φούρνοι με πολλαπλές λειτουργίες ψησίματος για αρτοζαχαροπλαστεία

  • Τιμή: 1500–2500€
  • Ισχύς: 3.000–4.500 Watt
  • Χωρητικότητα: έως 120 λίτρα
  • Λειτουργίες: αέρας, grill, συνδυασμός
  • Ιδανικοί για: αρτοζαχαροπλαστεία και εστιατόρια που χρειάζονται ευελιξία και σταθερή απόδοση.

Προηγμένοι επαγγελματικοί φούρνοι υψηλών επιδόσεων με χαμηλή κατανάλωση

Τιμή: 3000–5000+€

Χωρητικότητα: 150–200 λίτρα

Ισχύς: άνω των 5.000 Watt

Τεχνολογία: χαμηλής κατανάλωσης, γρήγορη προθέρμανση, έξυπνοι αισθητήρες θερμοκρασίας

Ιδανικοί για: πολυσύχναστες επαγγελματικές κουζίνες που απαιτούν ταχύτητα, αξιοπιστία και κορυφαία ποιότητα.

Υποστήριξη KitchenPro

Η ομάδα μας είναι δίπλα σας σε κάθε βήμα:

  • Σας παρέχουμε εξατομικευμένες προτάσεις ανάλογα με τον τύπο της επιχείρησής σας.
  • Σας καθοδηγούμε ώστε να επιλέξετε τον φούρνο που ταιριάζει στις ανάγκες σας.
  • Μπορείτε να προγραμματίσετε ραντεβού με τους ειδικούς μας για να συζητήσουμε τις επιλογές σας και να βρούμε την ιδανική λύση.

Συμβουλές Συντήρησης και Χρήσης Επαγγελματικών Φούρνων

Ένας επαγγελματικός φούρνος είναι μια σημαντική επένδυση, και η σωστή συντήρηση του θα εξασφαλίσει ότι αποδίδει πάντα άψογα και διαρκεί για πολλά χρόνια. Ακολουθούν μερικές βασικές συμβουλές φροντίδας:

  • Καθημερινός Καθαρισμός: Μετά το πέρας της ημέρας, καθαρίζετε τον θάλαμο του φούρνου από λίπη, υπολείμματα τροφών και άλευρα. Χρησιμοποιείτε ήπια καθαριστικά κατάλληλα για ανοξείδωτες επιφάνειες και ένα νωπό πανί. Για επίμονους λεκέδες, αφήστε το καθαριστικό να δράσει όσο ο φούρνος είναι ελαφρώς ζεστός (ποτέ καυτός). Μην αφήνετε λίπη να συσσωρεύονται, γιατί πέρα από την υγιεινή, δημιουργούν και δυσάρεστες οσμές ή καπνούς στο επόμενο ψήσιμο.
  • Φροντίδα Εξαρτημάτων: Οι σχάρες και οι λαμαρίνες ψησίματος καλό είναι καθαρίζονται καθημερινά. Ελέγχετε τα λάστιχα στην πόρτα (στεγανοποιήσεις) – καθαρίστε τα και αντικαταστήστε τα αν δείτε φθορά, διότι η διαρροή θερμότητας κοστίζει σε ενέργεια. Αν ο φούρνος έχει φίλτρα αέρα ή συλλέκτη λίπους, καθαρίστε/αδειάστε τα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  • Βαθμονόμηση Θερμοκρασίας: Έστω μια φορά τον μήνα, ελέγχετε αν η πραγματική θερμοκρασία αντιστοιχεί σε αυτήν που δείχνει ο θερμοστάτης. Μπορείτε να το κάνετε με ένα ανεξάρτητο θερμόμετρο φούρνου. Αν διαπιστώσετε αποκλίσεις, ρυθμίστε (όπου είναι εφικτό) ή καλέστε τεχνικό. Η ακρίβεια θερμοκρασίας είναι κλειδί για σταθερά αποτελέσματα στο ψήσιμο.
  • Συντήρηση Καυστήρων/Ατμογεννητριών: Σε φούρνους αερίου, φροντίζετε για τον καθαρισμό των καυστήρων από υπολείμματα τροφών που μπορεί να πέσουν. Σε φούρνους ατμού με boiler, κάντε τακτικά αφαλάτωση αν χρησιμοποιείτε σκληρό νερό – η συσσώρευση αλάτων μειώνει την απόδοση και μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Πολλά σύγχρονα μοντέλα έχουν ένδειξη για αφαλάτωση ή ακόμα και αυτόματο πρόγραμμα καθαρισμού/αφαλάτωσης.
  • Επαγγελματικός έλεγχος: Προγραμματίστε έναν ετήσιο έλεγχο από εξειδικευμένο τεχνικό. Θα προλάβετε φθορές (π.χ. σε ανεμιστήρες, σε ηλεκτρικές αντιστάσεις ή καλωδιώσεις) πριν εξελιχθούν σε βλάβες που θα διακόψουν τη λειτουργία σας. Η προληπτική συντήρηση κοστίζει λιγότερο από την επισκευή βλάβης έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθώντας τα παραπάνω, όχι μόνο θα αυξήσετε τη διάρκεια ζωής του φούρνου σας, αλλά θα διασφαλίσετε και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Ένας καθαρός, καλοδιατηρημένος φούρνος ψήνει πιο ομοιόμορφα, ανεβάζει θερμοκρασία πιο γρήγορα και καταναλώνει λιγότερη ενέργεια – όλα αυτά ωφελούν την επιχείρησή σας μακροπρόθεσμα.

Συμπέρασμα: Εξοπλίστε την Κουζίνα σας για Επιτυχία στο Ψήσιμο

Αυτός ήταν ο πλήρης οδηγός για τους επαγγελματικούς φούρνους ψησίματος το 2025. Ελπίζουμε να σας βοήθησε να κατανοήσετε καλύτερα τους διαφορετικούς τύπους φούρνων και πώς μπορεί ο καθένας να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης εστίασης. Θυμηθείτε ότι ο κατάλληλος φούρνος, σε συνδυασμό με τον σωστό επαγγελματικό εξοπλισμό και τις σωστές πρακτικές, κάνει το ψήσιμο μια ευκολία και εξασφαλίζει σταθερή ποιότητα στο προϊόν σας – είτε πρόκειται για τραγανές πίτσες, αφράτα αρτοποιήματα ή ζουμερά ψητά κρεατικά.

Στον KitchenPro είμαστε δίπλα σας σε κάθε βήμα, παρέχοντας αξιόπιστο επαγγελματικό εξοπλισμό κουζίνας, από φούρνους και αερόθερμους φούρνους μέχρι πάγκους εργασίας και μικροεξοπλισμό, πάντα με γνώμονα την ποιότητα και την απόδοση. Επικοινωνήστε μαζί μας στον αριθμό: 210-665-7706 ή στο info@kitchenpro.gr για περισσότερες πληροφορίες ή περιηγηθείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα για να βρείτε τον ιδανικό φούρνο που θα αναδείξει τον chef μέσα σας. Καλό ψήσιμο!

Δείτε Εξοπλισμό Επαγγελματικών Φούρνων

Διαβάστε επίσης:

 

warranty
Οι μεγαλύτεροι οίκοι του εξωτερικού είναι εδώ!

support
Άμεση τεχνική υποστήριξη

Low price
Από τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς!

Εγγραφή

KitchenPRO © 2015-2025. All rights reserved.

Designed & Developed with care by TotalWeb | Digital Marketing by kovald

+

PRO DEALS!