Ανακαινίζετε ή Κατασκευάζετε επαγγελματική κουζίνα; Αναλαμβάνουμε τo σχεδιασμό επαγγελματικής κουζίνας και τη μελέτη εξοπλισμού μαζικής εστίασης. Δείτε περισσότερα >

 

Οδηγός αγοράς για φούρνους εστιατορίων

08
Feb
2022

Άνδρας chef σε επαγγελματική κουζίνα με επαγγελματικό φούρνο μπροστά

Κουζίνα πλήρως εξοπλισμένου εστιατορίου / Unsplash.com

Ο φούρνος είναι η καρδιά κάθε επαγγελματικής κουζίνας, οποιαδήποτε και αν είναι η δραστηριοποίηση της επιχείρησης. Η επιτυχία της κρίνεται σε τεράστιο βαθμό από τη σωστή προετοιμασία των φαγητών, οπότε η επένδυση σε φούρνο άριστης ποιότητας είναι το πρώτο βήμα, για να προσελκύσετε περισσότερους πελάτες.

Οι επαγγελματικοί φούρνοι βγαίνουν σε διάφορες κατηγορίες και με πολλά επιμέρους χαρακτηριστικά που καθορίζουν τόσο τον τρόπο μαγειρέματος όσο και την ευκολία χρήσης. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, για να κάνετε την καλύτερη επιλογή.

Τύποι επαγγελματικών φούρνων

Ανάλογα με τις απαιτήσεις της κουζίνας, το είδος των φαγητών που ετοιμάζετε και γενικά τη χρήση του φούρνου, υπάρχουν οι παρακάτω δύο βασικές κατηγορίες:

  • Αερόθερμοι φούρνοι: Οι αερόθερμοι φούρνοι διαχέουν τη θερμότητα στο εσωτερικό του θαλάμου και διατηρούν σταθερή τη θερμοκρασία για όσο χρόνο απαιτείται. Πρόκειται για τον πιο απλό τύπο επαγγελματικού φούρνου, ο οποίος όμως είναι απόλυτα επαρκής για το βασικό μαγείρεμα σε φαγητά, όπως σφολιατοειδή και μαγειρευτά πιάτα.
  • Combi steamers: Οι φούρνοι αυτοί δεν ψήνουν απλώς τα τρόφιμα με την κυκλοφορία θερμού αέρα και τη θέρμανση που προκύπτει από ένα θερμαντικό στοιχείο, όπως συμβαίνει στους συμβατικούς φούρνους. Έχουν ταυτόχρονα και τη λειτουργία της έγχυσης ατμού, που εξασφαλίζει την ιδανική υγρασία στο εσωτερικό των τροφίμων. Έτσι, ο ατμός εγχύεται τακτικά, με αποτέλεσμα το φαγητό που ψήνεται να μην χάνει την υγρασία του. Αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο στο ψήσιμο του κρέατος και γενικά σε οποιαδήποτε πιο σύνθετη μαγειρική δημιουργία.

    Γενικά, ο συνδυασμός ατμού και αερόθερμου ψησίματος είναι ιδανικός, καθώς προσφέρει μια πληθώρα λειτουργιών. Έτσι, σε αυτόν τον φούρνο μπορείτε να μαγειρέψετε ψητά της ώρας, ψάρια και πίτσες, αλλά να κάνετε και πιο πολύπλοκες εργασίες, όπως sous vide, κάπνισμα των φαγητών, ατμομαγειρική σε λαχανικά και ψάρια, τηγάνισμα, βράσιμο και ψήσιμο γλυκών.

Επιπλέον χαρακτηριστικά

Πέρα από το είδος του φαγητού που θα μαγειρέψετε, κριτήριο για το αν θα επιλέξετε αερόθερμο φούρνο ή combi steamer, είναι και μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά του που επηρεάζουν τη διαδικασία του μαγειρέματος αλλά και την ευχρηστία του. Αυτά τα επιπλέον χαρακτηριστικά τα διαθέτουν οι φούρνοι combi steamers, έχοντας έτσι τη δυνατότητα για πιο πολύπλοκες εργασίες.

Έτσι, οι φούρνοι combi steamers προσφέρουν:

  • Οθόνη αφής
  • Δυνατότητα αποθήκευσης μαγειρικών προγραμμάτων
  • Δυνατότητα επιλογής έξτρα ταψιών για διάφορα είδη μαγειρέματος ανάλογα με το menu του εστιατορίου, όπως ειδικά ταψιά για λαχανικά, σφολιατοειδή, πίτσα, κρεατικά, ψαρικά, ζυμαρικά και τηγάνισμα στον φούρνο
  • Αυτόματο πλύσιμο για εύχρηστη λειτουργία και μέγιστη υγιεινή.

Γυναίκα με ποδιά σεφ χειρίζεται επαγγελματικό φούρνο

Σύγχρονες δυνατότητες επαγγελματικών φούρνων / KitchenPRO

Παροχή ενέργειας

Οι επαγγελματικοί φούρνοι τροφοδοτούνται είτε με αέριο είτε με ηλεκτρικό ρεύμα και κάθε επιλογή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

  • Αέριο: Οι φούρνοι που τροφοδοτούνται με αέριο κοστίζουν πολύ λιγότερο στη χρήση τους μακροπρόθεσμα, δεδομένου ότι το αέριο είναι πιο προσιτό οικονομικά. Ωστόσο, απαιτούν σύνδεση αερίου, η οποία είναι δαπανηρή στην εγκατάσταση αν δεν υπάρχει ήδη. Πρέπει επίσης να έχετε τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας, όπως γρήγορη αποσύνδεση εύκαμπτων σωλήνων και γραμμών, για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο πυρκαγιάς και τραυματισμού.
  • Ηλεκτρικό ρεύμα: Οι ηλεκτρικοί φούρνοι είναι πολύ εύκολο να εγκατασταθούν και είναι φθηνότεροι στην αγορά τους, ενώ έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, είναι πιο ακριβοί στη χρήση τους, καθώς έχουν περίπου 30% περισσότερη κατανάλωση ενέργειας. Επιπλέον, χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να θερμανθούν από τους φούρνους αερίου, αλλά παρέχουν πιο συνεπή θερμότητα που οδηγεί σε ομοιόμορφα ψημένα φαγητά. Οι ηλεκτρικοί φούρνοι είναι επίσης ευκολότερο να καθαριστούν επειδή δεν απαιτούν σύνδεση αερίου που μπορεί να φράξει με λίπος και υπολείμματα τροφών. Είναι επίσης ασφαλέστεροι, επειδή δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής αερίου.

Σωστό μέγεθος

Για να προσδιορίσετε το μέγεθος του φούρνου που χρειάζεστε για την κουζίνα σας, θα πρέπει να προσέξετε πολύ τη διαρρύθμιση και τον διαθέσιμο χώρο στην κουζίνα. Εκτός, όμως, από αυτό, θα πρέπει να αναλογιστείτε και τη ζήτηση για τα φαγητά που θα βγαίνουν από το φούρνο. Αν έχετε μια μικρή επιχείρηση, δεν έχει νόημα να επενδύσετε σε έναν μεγάλο φούρνο που θα κοστίζει περισσότερο τόσο στην αγορά όσο και στη χρήση.

Ο υπολογισμός αυτός γίνεται με βάση τις απαιτούμενες μερίδες φαγητού και την ώρα του μαγειρέματος. Με δεδομένο ότι κάθε ταψί GN χωράει 15 μερίδες φαγητό, θα μπορέσετε να υπολογίσετε τις ανάγκες σας και να αγοράσετε τον φούρνο με την κατάλληλη χωρητικότητα σε ταψιά.

Χτιστός φούρνος πίτσας με ξύλα

Παραδοσιακός χτιστός φούρνος πίτσας / Unsplash.com

Ευκολία χρήσης

Η εργασία σε μια επιχείρηση εστίασης είναι αρκετά αγχωτική. Συνεπώς, αυτό που θέλετε είναι ο εξοπλισμός εστίασης να χαρακτηρίζεται από ευκολία και άνεση στη χρήση. Αυτό έχει να κάνει με το μέγεθος και την εργονομία του φούρνου, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητά του, αλλά και το βαθμό εξειδίκευσής του, έτσι ώστε να μην απαιτείται όλο το προσωπικό να έχει ειδικές δεξιότητες για να τον χρησιμοποιήσει. Στην εξίσωση αυτή θα πρέπει να προστεθεί και η ευκολία καθαρισμού και συντήρησης, αλλά φυσικά και η ασφάλεια του εξοπλισμού.

Υδραυλική παροχή

Οι επαγγελματικοί φούρνοι combi steamers απαιτούν παροχή νερού για την παραγωγή ατμού. Αν η περιοχή, στην οποία βρίσκεστε έχει κακή ποιότητα νερού, τότε ενδεχομένως χρειαστεί να επενδύσετε σε ένα σύστημα φιλτραρίσματος του νερού που αφαιρεί τα άλατα, τα ιζήματα και άλλα διαλυμένα στερεά. Ένα καλό φίλτρο νερού εμποδίζει επίσης τη συσσώρευση αλάτων στα τοιχώματα του φούρνου και εξασφαλίζει τη μακροζωία του.

Δύο επαγγελματικοί φούρνοι σε λειτουργία

Επαγγελματικοί φούρνοι σε λειτουργία / KitchenPRO

Τεχνική υποστήριξη

Είναι πολύ σημαντικό η εταιρεία που θα προμηθεύσει τον φούρνο να είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος της μάρκας στην Ελλάδα. Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να έχετε άμεση τεχνική υποστήριξη και πρόσβαση σε τυχόν ανταλλακτικά. Έτσι, θα γίνεται σωστή συντήρηση και άμεση επισκευή του φούρνου σε περίπτωση βλάβης, για να μην υπάρχει καμία δυσλειτουργία στην επιχείρησή σας.

Δείτε τη μεγάλη ποικιλία της KitchenPRO σε επαγγελματικούς φούρνους άριστης ποιότητας. Η εταιρεία μας διαθέτει εξειδικευμένους και πιστοποιημένους τεχνικούς που έχουν εκπαιδευτεί στα εργοστάσια κατασκευής των φούρνων που αντιπροσωπεύουμε.

Επαγγελματικοί φούρνοι στην KitchenPRO

 

Διαβάστε επίσης:

 

warranty
Οι μεγαλύτεροι οίκοι του εξωτερικού είναι εδώ!

support
Άμεση τεχνική υποστήριξη

Low price
Από τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς!

Εγγραφή

KitchenPRO © 2015-2024. All rights reserved.

Designed & Developed with care by TotalWeb | Digital Marketing by kovald

+

Special Offer!