Ανακαινίζετε ή Κατασκευάζετε επαγγελματική κουζίνα; Αναλαμβάνουμε τo σχεδιασμό επαγγελματικής κουζίνας και τη μελέτη εξοπλισμού μαζικής εστίασης. Δείτε περισσότερα >

 

Οδηγός αγοράς για βιτρίνες τροφίμων: Όλα όσα πρέπει να προσέξετε

10
Jan
2022

Ψυγεία και βιτρίνες με κρύα και ζεστά φαγητά σε σουπερμάρκετ, με έναν μεγάλο διάδρομο ενδιάμεσα

Βιτρίνες ψυγεία τροφίμων σε σουπερμάρκετ / Unsplash.com

Οι βιτρίνες τροφίμων αποτελούν απαραίτητο μέρος του εξοπλισμού εστίασης μιας επιχείρησης, η οποία περιλαμβάνει την παρουσίαση των προϊόντων στους πελάτες. Σούπερ μαρκετ, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, αναψυκτήρια αλλά και καφετέριες με τμήμα self service επωφελούνται από τις βιτρίνες τροφίμων τόσο σε λειτουργικό όσο και σε αισθητικό επίπεδο.

Η βιτρίνα διατηρεί τα τρόφιμα φρέσκα και τα προστατεύει από τη σκόνη και τα μικρόβια. Παράλληλα, τα παρουσιάζει με ελκυστικό τρόπο στο κοινό, έτσι ώστε να μπορεί ο κάθε πελάτης να βρει αυτό που επιθυμεί να αγοράσει, αλλά και να επιλέξει ακόμα περισσότερα προϊόντα χάρη στον όμορφο τρόπο, με τον οποίο αυτά εκτίθενται.

Στην αγορά υπάρχουν πολλά είδη βιτρινών ανάλογα με τις ανάγκες κάθε επιχείρησης. Διαβάστε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε, για να κάνετε την κατάλληλη επιλογή ανά κατηγορία που θα εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία και την εύκολη εξυπηρέτηση των πελατών.

Κατηγορίες βιτρινών τροφίμων

  • Απλές βιτρίνες: Οι απλές βιτρίνες δεν είναι ούτε ψυχόμενες ούτε θερμαινόμενες και χρησιμοποιούνται για προϊόντα χωρίς απαιτήσεις διατήρησης θερμοκρασίας, όπως ψωμί, σάντουιτς και ορισμένα γλυκά που διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ψυχόμενες βιτρίνες: Οι ψυχόμενες βιτρίνες δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για προϊόντα που διατηρούνται στο ψυγείο, όπως θαλασσινά, αλλαντικά, τυριά, κρέατα, γλυκά και σαλάτες.
  • Βιτρίνες κατάψυξης: Χρησιμεύουν για προϊόντα που διατηρούνται στην κατάψυξη, αλλά θέλουμε να είναι προσιτά προς το κοινό, κυρίως δηλαδή για παγωτά.
  • Θερμαινόμενες βιτρίνες: Οι θερμαινόμενες βιτρίνες διατηρούν ζεστά τα φαγητά και είναι ιδανικές για μπουφέ, ώστε τα φαγητά να είναι πάντα στη βέλτιστη θερμοκρασία σερβιρίσματος, αλλά και για σφολιατοειδή προϊόντα.

Μέγεθος και χωρητικότητα

Το μέγεθος της βιτρίνας είναι μια σημαντική παράμετρος, ώστε η βιτρίνα να είναι επαρκής για όλα τα τρόφιμα, αλλά να μην πιάνει υπερβολικά μεγάλο χώρο μέσα στο μαγαζί. Υπάρχουν βιτρίνες σε πολλές διαστάσεις, οπότε το βασικό είναι να έχει γίνει ακριβής μέτρηση του διαθέσιμου χώρου.

Φυσικά, θα πρέπει να προσέξετε ότι το μέγεθος της βιτρίνας δεν ταυτίζεται με τη χωρητικότητά της, καθώς οι εσωτερικές διαστάσεις είναι προφανώς μικρότερες από τις εξωτερικές. Συνεπώς, είναι βασικό να ελέγξετε ότι το εσωτερικό της βιτρίνας είναι διαμορφωμένο όπως το χρειάζεστε, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες, τα μεγέθη και τον αριθμό των προϊόντων που τοποθετούνται μέσα στη βιτρίνα.

Παράλληλα, το μέγεθος της βιτρίνας θα καθοριστεί και από το σημείο τοποθέτησης. Υπάρχουν επιτραπέζιες βιτρίνες και επιδαπέδιες βιτρίνες, με τις πρώτες να είναι μικρότερες και τις δεύτερες να προσφέρουν περισσότερες επιλογές παρουσίασης. Οπότε η επιλογή έχει να κάνει με τη διαρρύθμιση του χώρου και τις ανάγκες που υπάρχουν για χωρητικότητα.

Επιτραπέζια βιτρίνα τροφίμων σε αρτοποιείο ή καφετέρια

Επιτραπέζια βιτρίνα τροφίμων σε χώρο εστίασης / Unsplash.com

Θερμοκρασία

Η απαιτούμενη θερμοκρασία της βιτρίνας έχει να κάνει με το είδος των τροφίμων που θα βρίσκονται σε αυτή. Δεν είναι όλες οι ψυχόμενες ούτε όλες οι θερμαινόμενες βιτρίνες το ίδιο.

Για παράδειγμα, οι ψυχόμενες βιτρίνες διαθέτουν θερμοκρασία περίπου 5-8 βαθμούς Κελσίου, όμως συχνά απαιτείται αυτή η θερμοκρασία να είναι χαμηλότερη, όταν πρόκειται για παράδειγμα για θαλασσινά ή γλυκά, ή μεγαλύτερη, όταν σε αυτή τοποθετούνται σαλάτες που δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες ψύξης.

Από την άλλη, υπάρχει διακύμανση και στις θερμαινόμενες βιτρίνες. Μερικές βιτρίνες χρησιμεύουν, για να διατηρήσουν ζεστά προϊόντα, όπως σφολιατοειδή, πίτσες κλπ, οπότε η θερμοκρασία τους κυμαίνεται μεταξύ 50-60 βαθμών Κελσίου. Όταν, όμως, η βιτρίνα χρησιμεύει, για να ζεστάνει και να διατηρήσει ζεστά μαγειρεμένα φαγητά, τότε προφανώς θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα για υψηλότερες θερμοκρασίες.

Βιτρίνα τροφίμων με γλυκά

Βιτρίνα γλυκών / Unsplash.com

Τύπος ψύξης

Ειδικά στις ψυχόμενες βιτρίνες υπάρχουν δύο τύποι ψύξης ανάλογα με το είδος των τροφίμων. Η βεβιασμένη ψύξη με ανεμιστήρα λειτουργεί με ανεμιστήρες που κυκλοφορούν τον κρύο αέρα μέσα στην κοιλότητα της βιτρίνας, έχοντας υψηλή αποδοτικότητα και επομένως οικονομικότερο μηχανισμό. Επειδή, όμως, ο αέρας μπορεί να ξεράνει τα τρόφιμα, οι βιτρίνες αυτές ενδείκνυνται για συσκευασμένα τρόφιμα κυρίως. Αυτές οι βιτρίνες είναι οι πιο οικονομικές, αλλά τα τρόφιμα μπορεί να ξεραθούν ταχύτερα.

Από την άλλη, στις βιτρίνες με στατική ψύξη χρησιμοποιείται ένα πηνίο στην κορυφή του θαλάμου, από όπου εκπέμπεται ψυχρός αέρας, ο οποίος λόγω της βαρύτητας καταλήγει προς τα κάτω, όπου βρίσκονται τα τρόφιμα. Αν και αυτές οι βιτρίνες είναι ακριβότερες, είναι απαραίτητες για τρόφιμα με υψηλό κίνδυνο αλλοίωσης, όπως τα ωμά κρέατα, τα θαλασσινά, το σούσι, οι πίτες και τα γλυκά.

Ψυγεία βιτρίνες με αναψυκτικά και χημούς

Ψυγεία βιτρίνες συντήρησης αναψυκτικών / Unsplash.com

Έλεγχος υγρασίας

Και εδώ παίζει μεγάλο ρόλο το είδος των τροφίμων που τοποθετούνται στη βιτρίνα. Σε τρόφιμα, στα οποία υπάρχει υψηλός κίνδυνος να ξεραθούν και να αλλοιωθεί η υφή τους, όπως τα γλυκά, είναι βασικό η βιτρίνα να διαθέτει εξωτερικό έλεγχο της υγρασίας. Έτσι, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελεγχθεί το επίπεδο της υγρασίας και να αυξηθεί, εφόσον απαιτείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές διατήρησης των γλυκών.

Άλλοι παράγοντες

Πέρα από τα παραπάνω σημεία, καλό είναι να προσέξετε και τα παρακάτω για τη σωστή επιλογή της βιτρίνας:

  • Self service: Οι self service βιτρίνες δίνουν τη δυνατότητα να παραλαμβάνει ο πελάτης μόνος του αυτό που επιθυμεί (π.χ. με άνοιγμα του κρυστάλλου από μπροστά), ενώ σε άλλες η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει μόνο από τον υπάλληλο.
  • Διαρρύθμιση μέσα στη βιτρίνα: Πέρα από τον αριθμό των ραφιών, μεγάλο ρόλο παίζει και το αν η βιτρίνα δέχεται ταψιά GN (gastronorm), πιάτα ή και τα δύο.
  • Μόνωση: Στις ψυχόμενες βιτρίνες με ευπαθή προϊόντα παίζει μεγάλο ρόλο το επίπεδο της μόνωσης. Διότι όχι μόνο εξασφαλίζει την άριστη διατήρηση των προϊόντων, αλλά συμβάλλει και στην οικονομικότερη λειτουργία της βιτρίνας, αφού δεν υπάρχει απώλεια ψύξης.
  • Design: Η αισθητική της βιτρίνας, ώστε να ταιριάζει με τη συνολική αισθητική του χώρου, είναι βασικός παράγοντας επιλογής. Παράλληλα, αν έχετε περισσότερες βιτρίνες, καλό είναι να υπάρχει ομοιομορφία μεταξύ τους.
  • Ποιότητα κατασκευής: Η στιβαρότητα της βιτρίνας σχετίζεται όχι μόνο με τη μακροζωία της, αλλά και με την εύκολη χρήση της με ασφάλεια και γρήγορη εξυπηρέτηση.

Βρείτε στην KitchenPRO μια μεγάλη ποικιλία σε βιτρίνες τροφίμων όλων των τύπων σε πληθώρα διαστάσεων και χαρακτηριστικών, για να επιλέξετε αυτή που καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες της επιχείρησής σας.

 

Επιλέξτε τις δικές σας βιτρίνες τροφίμων

Διαβάστε επίσης:

 

warranty
Οι μεγαλύτεροι οίκοι του εξωτερικού είναι εδώ!

support
Άμεση τεχνική υποστήριξη

Low price
Από τις χαμηλότερες τιμές της αγοράς!

Εγγραφή

KitchenPRO © 2015-2024. All rights reserved.

Designed & Developed with care by TotalWeb | Digital Marketing by kovald

+

Special Offer!